Сладка пълнена тиква

Продукти :

1 малка тиква

100 г ядки – орехи, лещници

150 г сушени плодове

50 г ориз

3-4 лъжици мед

2 лъжици захар

канела

Приготвяне :

Изрязва се голям капак от тиквата – ако е кръгла, заедно с дръжката, ако е тиква-цигулка се изрязва правоъгълно капаче. Издълбат се семките и отвътре тиквата се намазва с мед, след което се напълва с плънката от ориз, сушени плодове и ядки.

За плънката оризът се сварява със 100 мл. вода и  сушените плодове. Към него се прибавят зарахта и счуканите на едро ядки. Добавя се канела.

Пече се 40 мин . на 200 градуса в дълбока тава с малко вода  , като първоначално се покрива с фолио.

Полезно :

При сервиране тиквата цигулка се реже на кръгове, в срадата с плънка. Бялата тиква се реже на резени.

При пълненето се оставя място за набъбване на ориза.

Коментари

коментара

Тагове:, , , , , ,

Последвайте ни в

Apetitno.bg в социалните мрежи