Панетоне – италиански козунак

Продукти:

750 г брашно

65 г захар

6 жълтъка

120 г масло

20 г мая

1 кафена лъжичка ванилова есенция

100 г захаросани лимони

Настърганата кора на 1 лимон

8 супени лъжици стафиди

щипка сол

 

Приготвяне:

Маята се разтваря в паничка топла вода с малко захар и се оставя на топло, докато удвои обема си. Добавят се жълтъците, солта, ванилията, лимоновата кора, 500 г брашно и останалата захар. Прибавя се размекнатото масло, нарязано на парченца. Измесва се като постепено се добавя и останалото брашно. Оставя се на топло за 45 минути. Добавя се захаросания лимон, нарязан на дребни парченца и стафидите. Омесва се наново и се слага в тава, намазана с масло и поръсена с брашно. Почива 15 минути, намазва се с малко масло и се пече 10 минути на 200°C. Намалява се температурата на 150°C и се пече още 25-30  минути.

 

Коментари

коментара

Тагове:, ,

Последвайте ни в

Apetitno.bg в социалните мрежи